Logo Met-KX Music & Sites

Drummen doe je zo!

Les 3: Standaard beats in een notendop

Het merendeel van de hedendaagse muziek is gebaseerd op een paar eenvoudige beat patronen. Leer deze beats en speel mee met nagenoeg iedere song. Als je deze beats onder de knie hebt komt het samenspelen met muziek op basis van het gehoor vanzelf. Zoals ik al eerder heb gezegd, het is zo eenvoudig om een drummer te worden!

Deze les bevat dus een aantal van de basis drumbeats die nodig zijn om zowat alles te kunnen meespelen, persoonlijke smaak buiten beschouwing gelaten.

BELANGRIJKE TIP!

Print deze pagina uit of maak er een bookmark/favoriet van. Oefen deze drumbeats terwijl je over het net surft. Oefen iedere beat apart. . .en drum op je bureaublad, terwijl je wacht op ladende Internet-pagina’s. Kort daarna, wat je ook hoort op de radio, zul je merken dat je mee kunt doen en mee kunt spelen. . ., net echt. Als dat gebeurt, neem dan professionele hulp in de arm. . . en neem drumles.

Beat #1: 16th ‘SLOW ROCK’ 4/4

Ik neem aan dat je deze patronen kunt lezen en begrijpt. Ga anders nog even terug naar les 2.

Luister naar de Basis 16th ROCK Beat

HINT: Boven het 16th rock voorbeeld zie je een telling staan. Dit wil nogal eens helpen om deze telling hardop mee te doen “ene, en e tweeje en e . . . etc.etc.. Zeg hardop EN bij iedere “+”. Stamp met je voet bij EEN en sla met je linkerhand op je bureau bij TWEE. Probeer het! Baadt het niet, schaadt het niet!!

Beat #2: 6/8 ‘BLUES’

Luister naar de Basis BLUES Beat.

Beat #3: 6/8 ‘SWING/SHUFFLE’

Luister naar de Basis SHUFFLE Beat.

Swing/shuffle lijkt op een nachtmerrie als je dit patroon gaat oefenen. Het wil wel eens helpen om deze beat te leren terwijl je een song afspeelt met dit ritme. Een voorbeeld is ‘Heartache Tonight’ van The Eagles. Let op de achtste rust op de cymbal lijn. Denk in groepen van 3, maar vergeet de middelste slag op het cymbal. . . (wat een ramp).

Beat #4: Halverende Rock Beat

Luister naar de Halverende Rock Beat

Beat #5: De Wals

Luister naar de Basis Wals Beat

Bij de wals moet je opeens tot 3 tellen in plaats van 4, dus even omschakelen. Maar daarna kun je wel het hele repertoire van de Zangeres zonder Naam meespelen.