Drummen doe je zo

Les 1: Met handen en voeten

Volg de aanwijzingen op deze pagina. . .en ik beloof je dat je drumt voordat deze pagina klaar is met laden. De oefeningen zijn gewoon aan je bureau op kantoor te volgen. Je hoeft nog niet meteen een drumstel aan te schaffen. Plus zonder echte trommels is wel zo fijn voor je collega’s.

Zo eenvoudig is het om een drummer te worden (geintje)!

Tik met je rechterhand VIER keer op het bureau voor je

EEN. . .TWEE. . .DRIE. . .VIER.

Dit doen we nog een keer, maar nu trap je met je rechtervoet bij de EERSTE tel op de grond en tik met je linkerhand bij de DERDE tel op het bureau voor je. Hieronder wordt dit nog even schematisch weergegeven:

TELLEN1234
R = RECHTERHANDRRRR
L = LINKERHANDL
V = RECHTERVOETV

Begin langzaam en bouw daarna de snelheid op. Hou het tempo vast! Herhaal dit patroon totdat je het gemakkelijk uit je hoofd kunt spelen.

Het zal zo’n 4 a 5 minuten volledige concentratie vragen in je middagpauze, voordat het eenvoudig te doen wordt.

Luister naar de Standaard Rock Beat

 

En dan nu de leuke kant van het verhaal!

Zet wat muziek op, maakt niet uit wat….Er is 45 procent kans dat het lied dat je kiest in deze beat-categorie valt. Luister goed naar de muziek……Hoor je de drums?Luister naar het pompende geluid van de bass drum. Laat je voet meegaan met de bass drum in de muziek.

Vervolgens, probeer de snaredrum te ontdekken in hetzelfde lied. Deze zal tegenovergesteld aan de bass drum vallen en heeft een hoger, meer klappend geluid. Tik met je linkerhand mee met de snaredrum.

Lukt het je om op tijd het lied te volgen met je voet en linkerhand, dan ben je aan het drummen.

Voeg tenslotte je rechterhand toe (cymbal) zoals boven is aangegeven. Maak het je gewoon om dit te doen bij ieder lied dat voorbij komt.

En dan…als een toverslag bij heldere hemel…..begin je een drummer te worden! Het meest schokkende nieuws is dat je bovenstaande beat in ongeveer 5 van de 10 liedjes die voorbij komen, kunt toepassen.

OK, er is nog wel wat meer te leren, maar daarvoor heb je allereerst een minuut of vijf nodig om DRUM NOTATIE te leren lezen.

Les 2: Drum notatie leren
Les 2: Drum notatie leren

Muziek maken en noten horen bij elkaar als tv-kijken en borrelnootjes. Deze tweede les gaat in op eenvoudige basisbegrippen notenleer voor de wannabe-drummert. In les 1 heb je ongeveer al geleerd om drumnotatie te lezen terwijl je het basic rock ritme oefende. Weet je...

Les 3: Standaard drum beats in een notendop
Les 3: Standaard drum beats in een notendop

Het merendeel van de hedendaagse muziek is gebaseerd op een paar eenvoudige beat patronen. Leer deze beats en speel mee met nagenoeg iedere song. Als je deze beats onder de knie hebt komt het samenspelen met muziek op basis van het gehoor vanzelf. Zoals ik al eerder...

Les 4: Hoe stem ik een trommel
Les 4: Hoe stem ik een trommel

Nu je op je bureau of tafel alle beats kunt meespelen, heb je waarschijnlijk jezelf verblijd met een drumstel. Om ervoor te zorgen dat de buren niet gaan klagen, is het zaak om allereerst je trommels te stemmen, maar ja hoe doe je dat? Deze les geeft enkele handige...