Logo Met-KX Music & Sites

Drummen doe je zo!

Les 2: Drum notatie leren

Muziek maken en noten horen bij elkaar als tv-kijken en borrelnootjes. Deze tweede les gaat in op eenvoudige basisbegrippen notenleer voor de wannabe-drummert.

In les 1 heb je ongeveer al geleerd om drumnotatie te lezen terwijl je het basic rock ritme oefende. Weet je het nog, dat zag er zo uit:

TELLEN1234
R = RECHTERHANDRRRR
L = LINKERHANDL
V = RECHTERVOETV

De juiste schrijfwijze van dit drumpatroon ziet er ongeveer als volgt uit:

Luister nog eens naar deze standaard rockbeat.

Zie je de overeenkomsten? Deze beat wordt hetzelfde gelezen en gespeeld. De rechterhand (cymbal) is genoteerd op de bovenste lijn en de snare en de bass zijn op respectievelijk op de middelste en onderste lijn geschreven. Als twee noten boven elkaar staan, dan worden deze gelijktijdig gespeeld.

Rock wordt meestal geschreven in een 4/4 maat zoals:

Luister nog maar een keer naar deze standaard rockbeat.

Hieronder hoor je dezelfde rockbeat, maar dan een ietsiepietsie sneller.

Je hoort nu twee volledige maten van dit patroon. Merk op dat bij het begin en het eind van de maat dubbele punten staan. Dit zijn muzikale symbolen die aangeven dat hier een oneindige herhaling plaatsvindt. Met andere woorden, blijf dit herhalen totdat je het uit je hoofd kunt.

AANMOEDIGING!

Het lezen van drum notatie kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. Het zal beter gaan door oefening. Maar, probeer niet te snel te snel te gaan. Tel langzaam mee terwijl je de rechterhand (cymbal), de linkerhand (snare) en je rechtervoet (bass) gebruikt bij het oefenen. Ook hier geldt:

OEFENING BAART KUNST

Als je les 1 en les 2 onder de knie hebt, dan kun je verder met de volgende les, die een aantal basis ritmes behandeld.