Drummen doe je zo

Les 4: Hoe stem ik een trommel

Nu je op je bureau of tafel alle beats kunt meespelen, heb je waarschijnlijk jezelf verblijd met een drumstel. Om ervoor te zorgen dat de buren niet gaan klagen, is het zaak om allereerst je trommels te stemmen, maar ja hoe doe je dat? Deze les geeft enkele handige tips.

Een vijfdelig drumstel heeft tien vellen. Voor elk vel heb je 6, 8 of 10 stemknoppen. Om een vel goed te laten klinken moet iedere spanbout even strak aangedraaid zijn. Dan is het vel overal hetzelfde gestemd. Het staat overal even strak. Dit is wat je kunt doen als je gaat stemmen:

 • Draai met twee stemsleutels (gaat sneller) het vel van de ketel. Bekijk het vel op deuken of andere beschadigingen
 • Maak de spanrand schoon en blaas even het stof en de kruimels uit je ketel.
 • Leg het slagvel op de ketel met het merkje van het vel boven het merkje van de ketel. (vellen en trommels zijn nooit precies rond)
 • Draai alle spanbouten met je vingers aan tot dat niet verder gaat.
 • Neem dan je stemsleutel en draai de ’bouten’ om en om steeds een halve slag verder.
 • Als je twee spanbouten strakker aandraait, gaat het hele vel hoger klinken, soms moet je de andere spanbouten dan wat losser zetten.
 • Als je bij elke spanbout wilt horen hoe hoog het vel klinkt, zet dan je vinger precies in het midden van het vel. Dan hoor je beter wat er gebeurt.
 • Leg een opgevouwen handdoek onder de trommel die je aan het stemmen bent. Dit voorkomt dat het ondervel mee gaat klinken.
 • Moet een spanbout een kwartslag losser? Draai dan eerst een halve slag terug en dan een kwartslag omhoog.

Hiernaast is een schema weergegeven hoe je moet gaan stemmen.
Begin bij 1, dan 2, dan 3, dan 4 enz.
Zoals je kunt zien draai je steeds de twee sleutels aan die tegenover elkaar zitten.

 

 

Voor wat betreft de klank zijn er drie mogelijkheden:

 • Ondervel en bovenvel hetzelfde: een strakke lange duidelijke toon
 • Ondervel strakker (hoger klinkend) dan het bovenvel: helder en vol geluid, dat behoorlijk ver draagt. De toon kan na de klap iets buigen
 • Ondervel minder strak dan het bovenvel: vettere kortere klank. De toon wordt iets lager vlak na de klap

 

Les 1: Met handen en voeten
Les 1: Met handen en voeten

Volg de aanwijzingen op deze pagina. . .en ik beloof je dat je drumt voordat deze pagina klaar is met laden. De oefeningen zijn gewoon aan je bureau op kantoor te volgen. Je hoeft nog niet meteen een drumstel aan te schaffen. Plus zonder echte trommels is wel zo fijn...

Les 2: Drum notatie leren
Les 2: Drum notatie leren

Muziek maken en noten horen bij elkaar als tv-kijken en borrelnootjes. Deze tweede les gaat in op eenvoudige basisbegrippen notenleer voor de wannabe-drummert. In les 1 heb je ongeveer al geleerd om drumnotatie te lezen terwijl je het basic rock ritme oefende. Weet je...

Les 3: Standaard drum beats in een notendop
Les 3: Standaard drum beats in een notendop

Het merendeel van de hedendaagse muziek is gebaseerd op een paar eenvoudige beat patronen. Leer deze beats en speel mee met nagenoeg iedere song. Als je deze beats onder de knie hebt komt het samenspelen met muziek op basis van het gehoor vanzelf. Zoals ik al eerder...